Ορθοδοντικά εμφυτεύματα

Τα ορθοδοντικά εμφυτεύματα ή μικροεμφυτεύματα, είναι μικρές βίδες κατασκευασμένες από τιτάνιο σε διάφορα μεγέθη όσον αφορά το μήκος τους, τη διατομή τους, του μεγέθους της κεφαλής τους, ακόμα δε και της φοράς που βιδώνουν.

Τοποθετούνται στις γνάθους, ανάμεσα στις ρίζες των δοντιών συνήθως, εκεί όπου δεν εμποδίζουν τις κινήσεις τους και προσφέρουν ένα σταθερό στήριγμα για τη μετακίνηση δοντιών κατά τη διάρκεια μιας ορθοδοντικής θεραπείας. Τα σημεία που τοποθετούνται τα εμφυτεύματα αυτά δεν είναι ορατά από τους υπολοίπους, αλλά και ο ίδιος ο ασθενής δεν αισθάνεται καμία δυσφορία, καθώς μόνο η κεφαλή του μικροεμφυτεύματος προεξέχει των ούλων. Ο γιατρός κατόπιν στηρίζει πάνω στις βίδες αυτές τις ορθοδοντικές δυνάμεις για να ισιώσει τα δόντια.

Σε αντίθεση με τα εμφυτεύματα για την αναπλήρωση δοντιών που μένουν εκεί για πάντα, τα ορθοδοντικά εμφυτεύματα αφαιρούνται στο τέλος της ορθοδοντικής θεραπείας, τόσο εύκολα και ανώδυνα, που συνήθως δεν χρειάζεται ούτε τοπική αναισθησία.

Η χρήση των μικροεμφυτευμάτων έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια στο χώρο της ορθοδοντικής, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις πλέον δεν είναι απαραίτητη η εφαρμογή άλλων μεθόδων όπως η αφαίρεση δοντιών ή η τοποθέτηση εξωστοματικού ορθοδοντικού μηχανήματος.