Αφαίρεση οδοντοφόρου κύστης στην κάτω γνάθο

Η ασθενής Α. Π. παραπέμφθηκε στο ιατρείο μας από τον ορθοδοντικό της για τη διερεύνηση μιας ακτινοδιαυγαστικής αλλοίωσης στο δεξί ημιμόριο της κάτω γνάθου μετά από ακτινογραφικό έλεγχο. Κλινικά η 12χρονη ασθενής δεν εμφάνιζε διόγκωση ή/και υπαισθησία στην περιοχή του κάτω φατνιακού νεύρου δεξιά. Το δόντι 47 αντέδρασε θετικά στη δοκιμασία ζωτικότητας, ενώ η δοκιμασία επίκρουσης ήταν αρνητική. Στην εικόνα 1 απεικονίζεται η αρχική ακτινογραφία της ασθενούς. Προεγχειρητικά πραγματοποιήθηκε λήψη αξονικής τομογραφίας κωνικής δέσμης (CBCT), όπου διαπιστώθηκε ότι η αλλοίωση είχε σαφή όρια και δεν είχε προκαλέσει διάτρηση του παρειακού και γλωσσικού πετάλου της κάτω γνάθου, ούτε διήθηση του πόρου του κάτω φατνιακού νεύρου.

Στη διαφορική διάγνωση συμπεριλήφθηκε η οδοντοφόρος κύστη και το αδαμαντινοβλάστωμα, με πιθανότερη όμως διάγνωση την οδοντοφόρο κύστη λόγω της ύπαρξης του σπέρματος του τρίτου γομφίου δεξιά (48). Έτσι αποφασίστηκε η αφαίρεση του σπέρματος του τρίτου γομφίου καθώς και η εκπυρήνιση της κύστης σε υγιή όρια. Στην εικόνα 2 απεικονίζεται η χειρουργηθείσα περιοχή και στην εικόνα 3 το σπέρμα και η κυστική αλλοίωση μετά την αφαίρεσή τους. Μετά από ιστοπαθολογική εξέταση διαπιστώθηκε ότι η κυστική αλλοίωση ήταν οδοντοφόρος κύστη.

Η μετεγχειρητική πορεία της ασθενούς κρίθηκε άριστη ενώ στους ακτινογραφικούς ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής (εικ. 4, τρεις μήνες μετά την επέμβαση, εικ. 5, έξι μήνες μετά την επέμβαση) παρατηρείται η δημιουργία νέου οστού και η σχεδόν πλήρης επούλωση της περιοχής.