Τοποθέτηση εμφυτευμάτων και ανοικτή ανύψωση εδάφους του ιγμορείου

Η ασθενής Κ. Π. προσήλθε στο ιατρείο μας προκειμένου να αποκαταστήσει τα ελλείποντα δόντια στην άνω και κάτω γνάθο . Το ιατρικό της ιστορικό ήταν ελεύθερο. Τα δόντια 16 και 17 είχαν εξαχθεί πριν από 6 χρόνια, ενώ τα 35 και 36 πριν από 2 μήνες. Κλινικά το 47 εμφάνιζε επιπλεγμένη περιοδοντίτιδα με 2ου βαθμού κινητικότητα, ενώ το 45 εκτεταμένη τερηδονική καταστροφή. Στην εικόνα 1 παρουσιάζεται η πανοραμική ακτινογραφία της ασθενούς τη στιγμή που προσήλθε στο ιατρείο. Αποφασίστηκε η εξαγωγή των δοντιών 45 και 47 και η αποκατάσταση με εμφυτεύματα σε δεύτερο χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί και η επούλωση στην περιοχή του 35.

Μετά από την παρέλευση 3 μηνών από τις εξαγωγές, η ασθενής προσήλθε πάλι στο ιατρείο προκειμένου να πραγματοποιηθεί η εμφυτευματική αποκατάσταση. Κλινικά το εύρος της ακρολοφίας κρίθηκε ικανοποιητικό για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων στις περιοχές 16, 35, 36, 45 και 46. Στην περιοχή του 16 διαπιστώθηκε ότι το ύψος του οστού δεν ήταν πλήρως επαρκές για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος λόγω της ύπαρξης του εδάφους του ιγμορείου σε γειτνίαση. Το τελικό σχέδιο θεραπείας περιλάμβανε την τοποθέτηση εμφυτευμάτων στις θέσεις 35, 36, 45, 46 και 16 για να χρησιμοποιηθούν ως στηρίγματα στεφανών. Στη θέση 16 αποφασίστηκε η ταυτόχρονη ανοιχτή ανύψωση του εδάφους του ιγμορείου με χρήση οστικού μοσχεύματος.

Στις εικόνες 2, 3 και 4 απεικονίζονται ακτινογραφικά οι τελικές θέσεις των εμφυτευμάτων μετά από την πραγματοποίηση των 3 χειρουργείων, ενώ στην εικόνα 5 η κατάσταση της ασθενούς πριν την χειρουργική αποκάλυψη των εμφυτευμάτων. Η μετεγχειρητική πορεία της ασθενούς κρίθηκε άριστη. Η ασθενής παραπέμφθηκε στον οδοντίατρο για την προσθετική αποκατάσταση.