Τοποθέτηση εμφυτεύματος στην άνω γνάθο με εσωτερική ανύψωση του εδάφους του ιγμορείου

Ο ασθενής Α. Ρ. προσήλθε στο ιατρείο μας προκειμένου να αποκαταστήσει το δόντι του στο δεξιό ημιμόριο της άνω γνάθου. Το ιατρικό του ιστορικό ήταν ελεύθερο. Ο πρώτος προγόμφιος (14) είχε θεραπευτεί ενδοδοντικά πριν από 10 χρόνια και είχε αποκατασταθεί με μία έμφραξη ρητίνης η οποία είχε υποστεί κάταγμα εδώ και 3 χρόνια. Κλινικά το δόντι δεν παρουσίαζε θυλάκους ενώ το κάταγμα της έμφραξης εκτεινόταν υποουλικά. Στην εικόνα 1 παρουσιάζεται η πανοραμική ακτινογραφία του ασθενούς τη στιγμή που προσήλθε στο ιατρείο. Αποφασίστηκε η εξαγωγή του δοντιού και η αποκατάστασή του με εμφύτευμα σε δεύτερο χρόνο.

Μετά από την παρέλευση 3 μηνών από την εξαγωγή, ο ασθενής προσήλθε πάλι στο ιατρείο προκειμένου να πραγματοποιηθεί η εμφυτευματική αποκατάσταση. Κλινικά το εύρος της ακρολοφίας κρίθηκε ικανοποιητικό για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος. Στην πανοραμική ακτινογραφία που πραγματοποιήθηκε (εικόνα 2) διαπιστώθηκε ότι το ύψος του οστού ήταν ικανοποιητικό αλλά όχι πλήρως επαρκές για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος λόγω της ύπαρξης του εδάφους του ιγμορείου σε γειτνίαση. Έτσι αποφασίστηκε η τοποθέτηση του εμφυτεύματος με ταυτόχρονη κλειστή ανύψωση του εδάφους του ιμγορείου με τη χρήστη οστεοτόμων.

Στην εικόνα 3 απεικονίζεται ακτινογραφικά η τελική θέση του εμφυτεύματος. Η μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς κρίθηκε άριστη.